Започна извънредното заседание на Народното събрание. На него депутатите изслушват вътрешния

...
Започна извънредното заседание на Народното събрание. На него депутатите изслушват вътрешния
Коментари Харесай

Рашков: Гешев е назначил един от полицаите, били протестиращи да го охранява

Започна изключителното съвещание на Народното събрание. На него депутатите изслушват вътрешния министър Бойко Рашков поради фрагментите с принуждение над протестиращи по време на антиправителствените митинги против кабинета „ Борисов 3 ”.

„ Не е инцидентно, че протестиращите са влачени зад колоната. Тук има задколоние. Там са разчитали, че тази камера, даже да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е снимала какво се случва зад колоната. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли - седмица след случая, е изтънчен от Столична дирекция на вътрешните работи и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава. Някой бил крил тези материали, някой - загатва се, че някой като мен ги е крил една година ”, изясни Рашков.

Поведението на служителите на реда граничи с закононарушение. Такова нечовешко отношение възмущава всички, безапелационен е министърът.  

Рашков изясни информация, че един от лежащите е изгубил схващане. „ Състояние, краткотрайно рисково за живота, квалифицирано като междинна телесна щета. Ако това е правилно, къде е административното наказване. Къде е наказването по Наказателен кодекс ”, попита той.

От инспекцията, която се е направила в Столична дирекция на вътрешните работи, са разпознати четирима от служителите на реда. „ Единият - шеф на отдел, на който са наложили наказване две години отнемане от право на повишение. На различен - отново наказване за една година. Останалите двама - с неодобрение. Това е резултатът от дисциплинарната инспекция и определените глобите, нищо повече. Единият от тях,  явно се употребява с доверието на основния прокурор и при започване на годината е минал на работа в Бюрото по отбрана при основния прокурор. Вероятно основният прокурор, виждайки от фрагментите, по какъв начин се оправя този човек с побоищата на площада в София, е поискал тъкмо подобен човек да го охранява в Бюрото по отбрана ”, разяснява Рашков.

До през вчерашния ден Рашков изясни, че няма данни по отношение на нито един от полицаите-биячи да е притеглен към наказателна отговорност. „ Ако такова деяние е подхванато от прокуратурата, е трябвало да бъде осведомен министърът на вътрешните работи още тогава. Или, в случай че това е направено в този момент - министърът в мое лице. Такова нещо няма ”, добави той.

Като най-интересното в обстановката Рашков дефинира решението на прокуратурата да се самосезира след общественото излизане на фрагментите с полицейското принуждение. „ До този миг нищо не знае. Дори оповестиха, че са привлекли няколко служители на реда като обвинени. За което аз и досега не съм осведомен. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас би трябвало да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, преписките за полицейските дейности зад колоната са предоставени на Дирекция „ Вътрешна сигурност ”, директно подчинена на вътрешния министър. Следователно тези материали би трябвало да дойдат и да преминат през министъра и той да разпореди инспекцията на Дирекцията. Ето за какво аз изключвам министърът на вътрешните работи към оня миг да не е знаел за тези фрагменти ”, изясни силовият министър.

В Пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено принуждение - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите приветстваха младежите на крайници. 

„ Филмчето демонстрира ужасяващите обстоятелства, че ръководството на режима „ Борисов ” няма аналог в Европейски Съюз. Ужасяваща тирания, боравеща със средства, които употребяват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си ”, сподели Николай Хаджигенов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР